Dzień Zdrowego Śniadania w naszej szkole
Już po raz ósmy ponad 290 tysięcy uczniów klas I-III z całej Polski w tym uczniowie klasy pierwszej i trzeciej z naszej placówki przygotowywało wspólne klasowe śniadanie w ramach Dnia Śniadanie Daje Moc. Była to doskonała okazja do tego, aby przypomnieć o ważnej roli jaką pełni drugie śniadanie w codziennym jadłospisie, zwłaszcza najmłodszych.
Dzieci spędzają w szkole dużo czasu, który jest wypełniony nie tylko nauką, przyswajaniem nowych treści, co wymaga koncentracji i skupienia, ale również zabawą w czasie przerw, czy aktywnością fizyczną na lekcjach w-f. Siłę i energię do sprostania tym wszystkim wyzwaniom daje wartościowe śniadanie, które powinno być zdrowe, urozmaicone i przygotowane z naturalnych składników.
Rodzice naszych uczniów zadbali o to, aby składniki śniadania były różnorodne, zawierały owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał. Do przygotowania napojów wykorzystano naturalne soki z własnej spiżarni. Dzieci miały w czym wybierać. Najlepszą metodą uczenia się jest samodzielne działanie. Pozwala na zaspokojenie dziecięcej ciekawości, rozwija kreatywność, umożliwia zdobywanie nowych kompetencji. Wpływa na budowanie poczucia własnej wartości i pewności siebie. Przygotowywanie klasowego śniadania, nakrywanie do stołu, a potem wspólna degustacja to doskonała lekcja wychowawcza. Uświadamia dzieciom, że są ważną częścią klasowej społeczności.
Pamiętajmy - przygotowując śniadanie dla dziecka zwracamy uwagę na różnorodność i produkty zbożowe. Nie zapominamy o drugim śniadaniu. Dzięki temu zadbamy o jego prawidłowy rozwój i wykształcimy właściwe nawyki żywieniowe, które zaowocują dobrym zdrowiem nie tylko teraz, ale również w przyszłości.
Organizatorzy klasowego śniadania dziękują za pomoc Rodzicom .
Anna Wójcik, Małgorzata Mężyk