Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Pokazy doświadczeń z chemii i fizyki drogą do wiedzy

Utworzono dnia 04.06.2018
Czcionka:

„Wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia. Doświadczenie jest produktem rozumu."

Immanuel Kant

            Na podstawie wiedzy chemicznej i fizycznej można wyjaśnić zjawiska zachodzące w życiu codziennym. Doświadczenia chemiczne i fizyczne niekoniecznie muszą być wykonywane w naukowym laboratorium. 

Kuchnia to doskonały warsztat pracy, w którym można odkrywać i wyjaśniać ciekawe doświadczenia, wykorzystując kuchenne sprzęty oraz produkty spożywcze. To dzięki chemicznym i fizycznym prawom wiemy, jak oczyścić srebro, jak pozbyć się kamienia z czajnika, co zrobić żeby plastikowa tarka, na której tarliśmy marchewkę odzyskała swój kolor.

Czy fizyka musi być trudna i nudna, a chemia kojarzyć się wyłącznie z truciznami? Oczywiście, że nie! O tym, że wiedza chemiczna i fizyczna mogą przydać się w codziennym życiu oraz dostarczać ciekawej rozrywki mogli przekonać się uczniowie Szkoły Podstawowej im. ks. Prałata Jana Ślęzaka w Ołpinach, dla których nauczyciele chemii i fizyki wspólnie z zainteresowanymi uczniami przygotowali i przeprowadzili dnia 19.05.2018 r. pokazy doświadczeń „ Z chemią i fizyką w kuchni”.

Celem tego typu pokazów było zachęcanie uczniów do samodzielnego przeprowadzania eksperymentów i rejestrowania zjawisk fizycznych oraz chemicznych w otaczającym świecie, pokazanie, że chemia  i fizyka potrafią bawić, poszukiwanie młodych talentów, popularyzacja nauk przyrodniczych poprzez prezentację ciekawych doświadczeń chemicznych i fizycznych.

Na wstępie uczniowie z klasy VII przedstawili  inscenizację pt: „ Z chemią w kuchni” chcąc  uświadomić uczestnikom pokazów,  że kuchnia to jedno wielkie laboratorium chemiczne.

Po przedstawieniu przyszedł czas na eksperymenty chemiczne. Grupa zainteresowanych uczniów stosując ogólnodostępne produkty spożywcze i odczynniki chemiczne zaprezentowała doświadczenia wyjaśniające  tajemnicę niektórych, na pozór dziwnych i nienaturalnych zjawisk, pokazała , że kuchnia to doskonały warsztat, w którym można odkryć tajniki nauki.

Uczennice klasy III gimnazjum Eliza Marczyk, Maria Malina, Brygida Słomska i Sonia Stanula wykonały następujące doświadczenia z chemii:

  • „Barwna chemia” – zachowanie się wskaźników w roztworach o różnym pH,
  • Badanie właściwości metali lekkich na przykładzie sodu”,
  • „Różne oblicza wody utlenionej: lokomotywa chemiczna i chemiczna pasta dla słonia”,
  • „Gazy powstające w reakcjach rozkładu: wulkan sody i octu oraz wulkan chemiczny z dwuchromianem amonu”,
  • Chemiczne jojo oraz Lampa lawa.

Po eksperymentach z chemii przyszedł czas na fizykę.

Doświadczenia z fizyki pokazywały skutki działania występujących w przyrodzie sił:

- siły grawitacji (swobodne spadanie ciał o różnych masach);

- siły oporu powietrza (swobodne spadanie ciał o różnych kształtach);

- siły tarcia (ruch poduszkowca wykonanego z płyty CD);

- siły wyporu (lot balonu napełnionego gorącym powietrzem).

Ponadto przeprowadzono doświadczenia dotyczące:

- zamiany energii (sprężyste odbicia piłeczki);

- ciśnienia (półkule magdeburskie, krzesło fakira);

- rozszerzalności temperaturowej (rozgrzewanie mosiężnej kulki i blaszki bimetalowej w płomieniu palnika);

- ruchu drgającego (pokaz fali poprzecznej na rozciągniętej sprężynie).

Uczniowie zaprezentowali też bezpieczny sposób przenoszenia filiżanki pełnej kawy bez rozchlapania, przedłużali czas życia baniek mydlanych. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz cieczy nienewtonowskiej wykonanej z mąki ziemniaczanej i wody.

Małgorzata Pilch

Henryk Karp

 

Pokazy doświadczeń z chemii i fizyki drogą do wiedzy

Utworzono dnia 04.06.2018, 13:12

E-DZIENNIK

Partnerzy szkoły

Biuletyn Informacji Publicznej

Polecamy

Kalendarium

Październik 2018
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 345

W poprzednim tygodniu: 729

W tym miesiącu: 1674

W poprzednim miesiącu: 2427

Wszystkich: 50862